MENNO VON BRUCKEN FOCK

Curriculum

Jaren '50

Menno von Brucken Fock werd op 2 november 1953 geboren in Breda. Op de lagere school toonde hij, in tegenstelling tot zijn oudere broers, al duidelijk belangstelling voor muziek. Eerst waren dat de populaire deuntjes uit die tijd, zoals Harry Lime Theme en True Love van Bing Crosby & Grace Kelly. Thuis werden er bakelieten 78-toeren platen op een oude opdraaigrammofoon gedraaid, maar eind jaren vijftig, na de verhuizing vanuit Breda naar Apeldoorn, schaften zijn ouders de eerste platenspeler aan. Al spoedig verschenen de eerste singletjes op vinyl. In het begin nog een enkel popliedje, zoals Marina van Rocco Granata, maar daarna voornamelijk klassieke lp's van Tsjaikowski, Beethoven, Bruch, Rachmaninov, Brahms, Schubert en meer van dergelijke klassieke componisten.

Jaren '60

Beginjaren zestig ging Menno op accordeonles, maar na drie jaar vond hij dat het wel genoeg geweest was, want zijn belangstelling voor popmuziek groeide. De singles van onder anderen The Beatles, maar vooral de Bee Gees waren erg bij hem in trek. Op de middelbare school kocht hij zijn eerste tweedehands platenspeler via zijn broer die in de derde klas zat. Na drie jaar pianoles werd de klassieke muziek vaarwel gezegd en zou het voortaan bij pop- en rockmuziek blijven. Na de periode met The Beatles, Bee Gees en Creedence Clearwater Revival, zag hij het licht met de ontdekking van bands als Deep Purple, Renaissance en Yes.

Jaren '70

Midden jaren zeventig, tijdens zijn studententijd, vierden symfonische en elektronische muziek hoogtij in de spaarzame vrije tijd tijdens Menno's zware studie diergeneeskunde. Hij ontdekt bands als Styx, Tangerine Dream, Genesis, Kansas en Camel. Al het spaargeld stak hij, samen met boezemvriend Richard Kropff, vooral in voordelig geprijsde lp's. Door veel te luisteren kwamen bands als Eloy, Novalis en Flame Dream in de belangstelling, maar ook Klaus Schulze, Kraftwerk, Kitaro en Jean Michel Jarre. In de goedkope sector schafte hij ook honderden lp's aan in het rock, jazzrock en populaire genre, zoals bijvoorbeeld albums van Atlanta Rhythm Section, Lee Ritenour, Passport en Spandau Ballet.

Jaren '80

Naast de progressieve rock vond hij in de jaren tachtig ook popmuziek interessant van bands als A-Ha, Talk Talk, Peter Gabriel, Simple Minds en Propaganda, maar elektronische muziek en hardrock van Deep Purple, Black Sabbath en Rush bleven boeien. Hij herontdekte oude symfonische acts, zoals Pink Floyd, Emerson, Lake & Palmer en Gentle Giant en ontdekte nieuwe bands: Saga, Anyone's Daughter, IQ, Dixie Dregs, YMO, The Enid, Focus enzovoort. De lp maakte midden jaren tachtig plaats voor de cd en dat zorgde voor een behoorlijke omwenteling.

Jaren '90

In de jaren negentig luisterde Menno wat minder naar Jazzrock, rechttoe-rechtaan rock en elektronische muziek ten gunste van Adult Orientated Rock (AOR) en diverse stijlen in het melodieuze progressieve metalgenre met bands als Talisman, Giant, Dream Theater, Symphony X, Rhapsody, Nightwish en Ayreon/Star One. Hij kocht geen lp's meer en hij verving de favorieten langzaam maar zeker door heruitgaven op cd. In die periode verhuisde hij ook van Wouw in Noord-Brabant naar Almelo waar ook de gezinsuitbreiding met vier zonen tot stand kwam. Het relatief goede leven in Brabant maakte plaats voor lange werkdagen voor weinig geld, maar de muziek bleef een belangrijke steun!

Jaren '00

Het nieuwe millennium bleef in het teken staan van symfonische en progressieve rock en electronische muziek (EM). Menno ging recensies schrijven voor de muziekbladen iO Pages, Background Magazine en E-dition. Hoewel in de recensies vaak de nogal 'heavy' muziek als onderwerp gold, bleven Camel, Yes, IQ, Arena en meer van dat soort 'neo-prog' bands hoog scoren. Behalve een aanzienlijke verzameling lp's en cassettes, groeide de collectie cd's en dvd's gestaag. Ook voegde Menno een groot aantal collector's boxsets aan zijn verzameling toe. Begin 2009 begon hij te schrijven voor Dutch Progressive Rock Page (DPRP). Deze website geniet internationale belangstelling en is geheel in het Engels. DPRP heeft een enorme bibliotheek aan recensies, waaraan artiesten en verkopers frequent refereren. Menno's bijdragen bestonden uit recensies, concertverslagen, concertfoto's en interviews.

Jaren '10

E-dition en Background Magazine zijn opgehouden te bestaan als tijdschriften en Menno's werkzaamheden voor DPRP werden minder, omdat hij toetrad tot het bestuur van Stichting iO Pages. Hij stak veel tijd in het actualiseren en bijwerken van het adressenbestand, het digitaliseren van de administratie en de boekhouding en het voorbereiden en verslagleggen van bestuursvergaderingen. Met het vorderen van de leeftijd nam de drang naar het (her)ontdekken van werken uit de jaren zestig en zeventig weer toe voor bands als Deep Purple, Yes, Black Sabbath, Clannad, Jethro Tull, Renaissance, Rush, Focus, Kayak en Tangerine Dream. Ook de nieuwe namen als Dream Theater, Ayreon, Nightwish, Muse, Moon Safari en Module hielden de belangstelling voor de progressieve muziek in stand. De lp keerde terug en omdat hij gelukkig nog steeds goed functionerende platenspelers in huis had, werden ook lp's weer regelmatig besproken en oude platen opnieuw beluisterd.

Jaren '20

Menno's werkzaamheden voor DPRP worden teruggebracht tot een enkele bijdrage, Menno is inmiddels ook geen bestuurslid meer bij de Stichting iO Pages, gaat minder naar concerten maar blijft wel recensies schrijven en doet nog een enkel interview. De box set collectie groeit gestaag en de Covid pandemie zorgt voor wat meer tijd om vergeten muziek te beluisteren en obscure albums uit de jaren zeventig te ontdekken. In september 2020 wordt Dierenkliniek Almeloord verkocht en worden Menno en zijn vrouw zzp-ers. Met ingang van 1 januari 2023 werkt Menno part-time bij Sterkliniek Emmen, dus vooralsnog geen pensioen!

English (summary)

Summary: Dutchman Menno von Brucken Fock was born in Breda, grew up in Apeldoorn, studied Veterinary Medicine in Utrecht, worked for six years in the south of The Netherlands and moved in 1990 to Almelo in the eastern part of the country where he lives with his wife Orly. Together they own a Companion Animal clinic and they have four sons. Menno has always been interested in music: first classical music, but from the sixties onwards pop, rock, progressive rock, electronic music, hard rock and metal became a big part of his life. Since a number of years he has been active for iO Pages magazine on progressive rock as a reviewer, journalist and photographer. He also contributes to the Dutch Progressive Rock Page (DPRP). On this site there are reviews, concert reviews and interviews in English - marked with 'E' - but the main focus of this site is promoting progressive rock and related genres for Dutch people. Feel free to contact Menno if you have any comment or question.