MENNO VON BRUCKEN FOCK

Boxset

ELECTRIC CASTLE LIVE AND OTHER TALES

“Wat Arjen doet, is altijd goed”, zei Floor Jansen (Nightwish) ooit tegen me en hoezeer heeft zij gelijk. Was Ayreon Universe al even imposant als memorabel, de liveshow Electric Castle Live And Other Tales is zo mogelijk nog beter. Het vuurwerk kwam bij deze liveregistratie niet van de knallen en vlammen uit de vuurwerkfabriek, maar van de passie en de superieure kwaliteit die zowel de zangers als de muzikanten het uitzinnige publiek voortoverden.

DIE ORIGINAL AMIGA ALBEN (box set)

Stern-Combo Meissen is een voor velen onbekende band uit Oost-Duitsland. De band, opgericht in 1964, maakte prachtige albums eind jaren zeventig en begin jaren tachtig die echter ‘achter het ijzeren gordijn’ bijzonder weinig kans kregen om in het Westen bekendheid te vergaren. Deze box bevat maar liefst zeven albums zoals die in die tijd in de DDR zijn uitgebracht.

THE FIRST FIVE, compilatie

Ha! Weer zo’n prima uitgave van Universal waar je je hart bij kunt ophalen: de eerste vijf albums van de op klassieke muziek gestoelde symfo van Ekseption die mede door de virtuoze toetsenist Rick van der Linden veel bekendheid genoot. De albums beslaan de periode 1969 tot en met 1972. Op die albums gebruikte Van der Linden, naast piano en Hammond, ook kerkorgel en synthesizers die toen net in zwang kwamen. Het eerste titelloze album bevat de grootste hits; het tweede Beggar Julia’s Time Trip is door de zang iets meer pop georiënteerd.

TRINITY

Het zat al jaren in de planning, maar eindelijk zijn drummer en fantasy-artist Rodney Matthews (ex-Squidd) en de Amerikaanse gitarist Jeff Scheetz erin geslaagd om na vele jaren het door hen opgezette project af te ronden.

MEMORIES ARE NEW

De boxset Memories Are New bevat het complete studiowerk van Supersister inclusief bonusmateriaal! Baanbrekende tracks als She Was Naked prijken op dit fraaie overzicht van een van Nederlands meest experimentele gezelschappen van eind jaren zestig en beginjaren zeventig, de periode waarin progressieve en symfonische (rock)muziek werd ‘uitgevonden’.

SCHMETTERLINGE (BOXSET)

Schmetterlinge is een prachtige boxset met daarin alle albums van Novalis, de Duitse band uit Hamburg genoemd naar het pseudoniem van schrijver Georg Friedrich Philipp Freiherr von Hardenberg. De box bevat in totaal zestien schijfjes met de muzikale historie van Novalis, inclusief een bonusdisc en een dvd. In een prachtig, vierkant boekwerk staan korte stukjes over alle albums en uiteraard de ‘credits’ en de songteksten. Het boekwerk is verluchtigd met veel foto’s.

DELECTUS

Evanghelos Odysseas Papathanassiou, beter bekend als Vangelis, is samen met Edgar Froese (Tangerine Dream), Klaus Schulze en Jean Michel Jarre een van de grondleggers van ambient en van elektronische muziek (EM). Al op jonge leeftijd was hij geïnteresseerd in muziek en ging hij piano en percussie spelen.

VEHICLE OF SPIRIT

De tijd vliegt, want het is alweer een aantal jaren geleden dat ‘onze’ Floor Jansen een noodkreet van over de oceaan ontving met het verzoek om de tournee van Nightwish door Amerika te redden. Ze bedacht zich geen moment. Ze veroverde de podia, haar bandleden en nagenoeg alle oude fans en het is onnodig te vermelden dat Nightwish er mede door haar vele duizenden fans bij kreeg.

PREMONITIONS, THE CHARISMA RECORDINGS 1975-1983, boxset

Veel artiesten gingen hem voor, maar nu heeft ook Steve Hackett zijn luxe boxset. Door de toegenomen belangstelling voor zijn oudere werk, het gevolg van talrijke liveoptredens en uitvoeringen van Genesis-materiaal, heeft Universal besloten het materiaal van het Charisma-label (1975-1983) opnieuw uit te brengen. De vierkante box is gestoken in een prachtige Roger Dean-cover. Het bevat een fraai boek met uitleg over de diverse albums en wat er op de cd’s en dvd’s te vinden is.

THE 25th ANNIVERSARY BOX

Volgens de website van Apocalypse is The 25th Anniversary Box het meest gedurfde project van deze jubilerende Braziliaanse progband rond de broers Eloy en Ruy Fritsch. De inhoud bestaat uit een tweetalig boekwerk dat uitgebreid verhaalt over het ontstaan en ontwikkeling van deze groep. Het betreft een goed en volledig overzicht, de taalfoutjes ten spijt.

Pagina's