MENNO VON BRUCKEN FOCK

Boxset

THE FIRST FIVE

Ha! Weer zo’n prima uitgave van Universal waar je je hart bij kunt ophalen: de eerste vijf albums van de op klassieke muziek gestoelde symfo van Ekseption die mede door de virtuoze toetsenist Rick van der Linden veel bekendheid genoot. De albums beslaan de periode 1969 tot en met 1972. Op die albums gebruikte Van der Linden, naast piano en Hammond, ook kerkorgel en synthesizers die toen net in zwang kwamen. Het eerste titelloze album bevat de grootste hits; het tweede Beggar Julia’s Time Trip is door de zang iets meer pop georiënteerd.

TRINITY

Het zat al jaren in de planning, maar eindelijk zijn drummer en fantasy-artist Rodney Matthews (ex-Squidd) en de Amerikaanse gitarist Jeff Scheetz erin geslaagd om na vele jaren het door hen opgezette project af te ronden.

MEMORIES ARE NEW

De boxset Memories Are New bevat het complete studiowerk van Supersister inclusief bonusmateriaal! Baanbrekende tracks als She Was Naked prijken op dit fraaie overzicht van een van Nederlands meest experimentele gezelschappen van eind jaren zestig en beginjaren zeventig, de periode waarin progressieve en symfonische (rock)muziek werd ‘uitgevonden’.

SCHMETTERLINGE (BOXSET)

Schmetterlinge is een prachtige boxset met daarin alle albums van Novalis, de Duitse band uit Hamburg genoemd naar het pseudoniem van schrijver Georg Friedrich Philipp Freiherr von Hardenberg. De box bevat in totaal zestien schijfjes met de muzikale historie van Novalis, inclusief een bonusdisc en een dvd. In een prachtig, vierkant boekwerk staan korte stukjes over alle albums en uiteraard de ‘credits’ en de songteksten. Het boekwerk is verluchtigd met veel foto’s.

DELECTUS

Evanghelos Odysseas Papathanassiou, beter bekend als Vangelis, is samen met Edgar Froese (Tangerine Dream), Klaus Schulze en Jean Michel Jarre een van de grondleggers van ambient en van elektronische muziek (EM). Al op jonge leeftijd was hij geïnteresseerd in muziek en ging hij piano en percussie spelen.

VEHICLE OF SPIRIT

De tijd vliegt, want het is alweer een aantal jaren geleden dat ‘onze’ Floor Jansen een noodkreet van over de oceaan ontving met het verzoek om de tournee van Nightwish door Amerika te redden. Ze bedacht zich geen moment. Ze veroverde de podia, haar bandleden en nagenoeg alle oude fans en het is onnodig te vermelden dat Nightwish er mede door haar vele duizenden fans bij kreeg.

PREMONITIONS, CHARISMA RECORDINGS 1975-1983

Veel artiesten gingen hem voor, maar nu heeft ook Steve Hackett zijn luxe boxset. Door de toegenomen belangstelling voor zijn oudere werk, het gevolg van talrijke liveoptredens en uitvoeringen van Genesis-materiaal, heeft Universal besloten het materiaal van het Charisma-label (1975-1983) opnieuw uit te brengen. De vierkante box is gestoken in een prachtige Roger Dean-cover. Het bevat een fraai boek met uitleg over de diverse albums en wat er op de cd’s en dvd’s te vinden is.

THE 25th ANNIVERSARY BOX

Volgens de website van Apocalypse is The 25th Anniversary Box het meest gedurfde project van deze jubilerende Braziliaanse progband rond de broers Eloy en Ruy Fritsch. De inhoud bestaat uit een tweetalig boekwerk dat uitgebreid verhaalt over het ontstaan en ontwikkeling van deze groep. Het betreft een goed en volledig overzicht, de taalfoutjes ten spijt.

VITAMIN ENHANCED

Maar liefst zes cd’s bevat dit schitterende setje van de befaamde Engelse spacerockers van Ozric Tentacles (OT). De oorspronkelijk in beperkte oplage uitgebrachte boxset is anno 2014 opnieuw beschikbaar met een verbeterde geluidskwaliteit, naar eigen zeggen door een grondige remastering. Het setje betreft de eerste zes ‘albums’ van de band waaronder een livealbum uit de beginperiode. De band verspreidde toen zelf opgenomen cassettes tijdens concerten. Deze opnamen werden in 1994 in een oplage van vijfduizend stuks op cd uitgebracht, ook toen al als boxset met zes cd’s.

SCRAPING THE BARREL

Na Under Construction (1997) is de boxset Scraping The Barrel van Gentle Giant, bestaande uit drie audio-cd’s en een data-cd, een bonte maar tevens unieke en interessante verzameling van alles wat er de afgelopen jaren aan muziek boven water is gekomen uit kasten, zolders en kelders van de ex-leden van deze vermaarde en invloedrijke progband uit de jaren zeventig en tachtig.