MENNO VON BRUCKEN FOCK

CD

SAIL THE RIVERS

Trevor Bolder is al bijna acht jaar geleden overleden maar toch hebben vroegere bandleden, vrienden en zijn weduwe Shelly gemeend hem eer te moeten bewijzen door zijn destijds in een ver gevorderd stadium verkerende soloalbum alsnog te completeren en uit te brengen. Sail The Rivers bevat tien composities die samen goed zijn voor zo’n 53 minuten muziek in een stijl die het meest in de buurt komt van die van Uriah Heep. Aardige rocksongs gezongen door Derk Gallagher en Bolder zelf.

THE GHOST EXPERIMENT - ILLUMINATION

Vanden Plas, de uit Kaiserslautern afkomstige Duitse grootmacht op het gebied van melodieuze progmetal, levert op dit elfde studioalbum opnieuw een voortreffelijke prestatie. Het vijftal is inmiddels al ruim dertig jaar bij elkaar en dat is op zich al indrukwekkend. The Ghost Experiment – Illumination is het tweede deel van de ‘Ghost-story’ geschreven door zanger Andy Kuntz. Het is geïnspireerd op het Philip-experiment uit 1972. De zoektocht naar en het bewijzen van paranormale verschijnselen is een intrigerend onderwerp.

THE KNIGHT AND THE GHOST

The Guildmaster is een nieuw folkprogproject met composities van Rafael Pacha, Ton Scherpenzeel (Kayak), Kimmo Pörsti (The Samurai Of Prog), Alessandro Di Benedetti (Mad Crayon) en Kristiina Poutanen met muzikale bijdragen van enkele instrumentalisten en de zangeressen Camilla Rinaldi en Ariane Valdivié.

ORGASM

Voordat drummer Lee Kerslake en gitarist, organist en zanger Ken Hensley als leden van Uriah Heep furore maakten begin jaren zeventig, zaten de heren ruim vijftig jaar geleden in het kwartet Head Machine samen met de van Jethro Tull en Chicken Shack bekende bassist-zanger John Glasscock en diens broer Brian Glasscock. Daarvoor speelden deze toen nog jonge broekies in The Godz.

CONTAMINAZIONE 2.0

De rockgroep Il Rovescio Della Medaglia ontstond eind jaren zestig in Rome en bracht slechts enkele albums uit. Na twee albums besloot de gitaar-georiënteerde band tot een samenwerkingsverband met de Argentijnse componist Luis Bacalov. Dit resulteerde in een veel progressiever album waarbij de band ook een toetsenist inlijfde om de muziek van dit derde album Contaminazione live te kunnen spelen. Terwijl de muziek op dit album nadrukkelijk gebaseerd is op stukken van J.S. Bach, laten de drums, bas en gitaar de hedendaagse rock nadrukkelijk doorklinken.

THE CHRONICLES OF EDEN PART 2

In 2007 kwam de eerste compilatie uit van Edenbridge, de Oostenrijkse band die inmiddels ruim twintig jaar bestaat. Nu presenteert de band de dubbel-cd The Chronicles Of Eden Part 2 met vooral materiaal van de laatste zes albums die de afgelopen dertien jaar zijn opgenomen. Van elk album staan vier tracks op deze verzamelaar aangevuld met ‘out of print’ bonustracks en enkele opnieuw opgenomen akoestische songs.

FREEDOM OF SPEECH

Freedom Of Speech, het debuutalbum van de Duits-Zweedse band Mentalist, brengt geen verbluffende verrassingen. Maar liefst dertien tracks, goed voor bijna zeventig minuten muziek, werden gemixt en gemasterd door de ooit van Everon bekende Christian Moos. Oliver Palotai (Kamelot) was verantwoordelijk voor de toetsen en de orkestraties, die de composities van gitaristen Kai Stringer en Peter Moog nadrukkelijk opleuken.

LONG DAY GOOD NIGHT

Al meer dan 35 jaar is Fates Warning een boegbeeld in gitaar- georiënteerde progressieve metal. Frontman Ray Alder is er ook al drie decennia bij, bassist Joey Vera ruim twintig jaar, oprichter Jim Matheos is nog immer de drijvende kracht en drummer Bobby Jarzombek is inmiddels ook al meer dan tien jaar bij deze band. Dit solide kwartet presenteert op Long Day Good Night dertien nummers die goed zijn voor bijna vijf kwartier progmetal van hoog niveau.

ALIEN NATION

Signal Red bestaat in feite uit slechts twee muzikanten: zanger Lee Small (Phenomena, Lionheart) en de van Ten bekende Steve Grocott, die de gitaren, toetsen en orkestraties voor zijn rekening neemt. Bijgestaan door twee uitstekende gasten op bas en drums spelen de heren op Alien Nation elf tracks vol die heel goed op het Frontiers Records label zouden hebben gepast en die samen zo’n 53 minuten klokken. De meeste nummers zijn uptempo en met een kop en een staar.

THE MAGICAL MYSTERY MACHINE

Dit tweede album van het Zweedse duo Prehistoric Animals bestaande uit Samuel Granath (drums, toetsen) en Stefan Altzar (zang, gitaar, toetsen) is de opvolger van het debuut Consider It A Work Of Art. Dit album uit 2018 kreeg van collega Robbert Schuller een prima recensie in iO Pages 157 en terecht! Veel van wat hij schreef is van toepassing op The Magical Mystery Machine, het nieuwe album waarop het duo wordt bijgestaan door Daniel Magdic (zang, gitaar) en Noah Magnusson (bas).

Pagina's