MENNO VON BRUCKEN FOCK

CD

SHERINIAN/PHILLIPS LIVE

Wat gebeurt er als je vier door de wol geverfde topmuzikanten bij elkaar op het podium zet met puike apparatuur, ‘state of the art’ opnametechniek en in een ambiance met een dolenthousiast publiek? Je raadt het al: een geweldig album met ruim 53 minuten instrumentale progfusion, precies in het straatje waarin toetsenist Derek Sherinian en drummer Simon Phillips zich zo graag bevinden.

THE LEGACY TOUR 2022

Het enig overgebleven lid van de succesvolle bezetting van de jaren zeventig van de Britse symfonische rockband Renaissance, is zangeres Annie Haslam. Zij wilde haar 75ste verjaardag het liefst vieren met een prachtig concert compleet met kamerorkest. Haar hartenwens ging op 21 oktober 2022 in vervulling in het Keswick Theatre, Glenside PA USA.

RIO

Jawel, maar liefst 34 jaar na het succesvolle soloalbum Can’t Look Away van Trevor Rabin is hier dan eindelijk de opvolger! Op Rio heeft Rabin, naar eigen zeggen, gewoon gedaan waarin hij zin had. De thans 69-jarige Rabin pende tien nummers. Hij bespeelde het overgrote deel van de instrumenten zelf en hij ontwierp ook de cover. Lou Molino speelt drums op enkele tracks. De openingstrack is een stevige rocker, waarin Rabin laat horen dat zijn stem nog krachtig en jeugdig klinkt.

BECOME (2005), heruitgave

Seventh Wonder is geen onbekende, want deze Zweedse progmetalband staat reeds met drie recensies op de website. Frontiers Records brengt nu de eerste vier albums opnieuw uit, helaas niet uitgebreid of geremasterd, maar wel met nieuwe teksten en ook voor het eerst op vinyl. Naast The Great Escape (2010), Welcome To Atlanta Live (2015) en Tiara (2018) is hun eersteling Become uit 2005 echter nooit besproken voor deze website, vandaar dat ik nu wel aandacht schenk aan dit album.

A RAVEN FOR A DOVE

Het uit Norfolk (UK) afkomstige trio Stealing The Fire bracht in 1999 het debuutalbum Hot Ice And Wondrous Strange Snow uit. Opvolger King Of Shadows verscheen pas in 2020! Dat album is niet overigens niet besproken op deze website. Relatief snel komt de band nu met A Raven For A Dove, het derde album waarin elementen uit symfonische rock, spacerock en elektronische muziek zijn verenigd. Er staan slechts vijf tracks op, maar die zijn samen wel goed voor de respectabele lengte van ruim een uur en opgenomen tussen 1998 en 2023!

CELESTIAL SONGS

Celestial Songs, het vijfde studioalbum van het duo Geoff Downes (The Buggles, Asia, Yes, Icon) en Chris Braide onder de naam Downes Braide Association (DBA) is een feit. Op dit album prijken elf nieuwe songs, samen goed voor ruim 67 minuten muziek. De muziek doet in veel opzichten deels denken aan Asia en Icon.

A THRENODY FOR A DEAD QUEEN

De Schotse band Comedy Of Errors is voor het tijdschrift iO Pages hofleverancier van superlatieven, want de band scoorde sinds de heroprichting rond 2011 maar liefst drie ‘vette krenten’ en een ‘tip’ van de vijf albums die de band uitbracht. Threnody For A Dead Queen, het zesde album, komt relatief snel na voorganger Time Machine. Er staan acht nummers op waaronder drie epics en een totale lengte van krap een uur.

A POETRY OF RAIN

Sinds onze landgenoot-zanger Arno Menses en gitarist Markus Steffen in 2007 de band Sieges Even vaarwel zeiden, zijn er ‘slechts’ vijf albums verschenen van Subsignal. A Poetry Of Rain is het zesde. La Muerta was in 2018 het laatste studioalbum van de band dat in iO Pages werd gewaardeerd met het predicaat ‘vette krent’. De negen tracks op A Poetry Of Rain zijn – samen met een grotendeels akoestische bonustrack – goed voor ruim 53 minuten muziek.

THE LIBERTY PROJECT

Voormalig Kayak-frontman Edward Reekers pakt na een lange muzikale pauze, althans voor wat betreft het studiowerk, fors uit met een dubbelalbum waarin hij een covid-achtige crisis belicht vanuit diverse invalshoeken. Er doorheen speelt een amoureuze relatie tussen de twee hoofdpersonen Thomas (Edwin Reekers) en Catherine (Cindy Oudshoorn) die gedurende de crisis elk hun eigen weg gaan en aan het eind van het verhaal elkaar weer vinden. In mijn beleving overtreft Reekers zichzelf.

1979-1982

Het project Strange Pop van de Poolse multi-instrumentalist, componist en zanger Michal Dziadosz is het tweede album dat hij uitbrengt. De titel verwijst naar de inspiratiebron, namelijk muziek in de stijl van de melodieuze symfogrootheden uit de late jaren zeventig en beginjaren tachtig. De muziek is goed te vergelijken met de wat populairdere stukken van Pink Floyd en Porcupine Tree. De teksten inhoudelijk niet echt hoogdravend en de muziek heeft een hoog percentage aan herhalingen.

Pagina's