MENNO VON BRUCKEN FOCK

LP (vinyl)

PAMPERED MENIAL

Music On Vinyl brengt licht in deze duistere, door het coronavirus overheerste periode, want het label brengt een van de pareltjes uit de progressieve rockmuziek opnieuw uit, namelijk Pampered Menial van Pavlov’s Dog. Het is een uitgave met een mooie klaphoes, geperst op vlekkerig grijs, half transparant vinyl. Dit album uit 1975 bracht een ander geluid in de wereld van de progrock.

MOONMADNESS (1976), heruitgave vinyl

Waarschijnlijk is Moonmadness (1976) naast The Snowgoose (1974) het meest populaire album van Camel. Mogelijk om die reden heeft de originele platenmaatschappij gemeend om na de eerdere heruitgaven op vinyl door Music On Vinyl, ook zelf deze lp opnieuw uit te brengen. Dat vinyl vandaag de dag weer behoorlijk in trek is, heeft ongetwijfeld ook een rol gespeeld. Moonmadness is tijdens de Moonmadness Tour in 2018 slechts beperkt uitgebracht. De volumeknop moet wel erg ver open. Het geluid klinkt fris, maar er wordt niets vermeld over remastering.

THE SNOWGOOSE (1975), heruitgave vinyl

Waarschijnlijk behoort The Snowgoose (1975) tot de populairste albums van Camel. Mogelijk om die reden heeft de originele platenmaatschappij gemeend om na de eerdere heruitgave op vinyl door Music On Vinyl, ook zelf deze lp opnieuw uit te brengen. Dat vinyl vandaag de dag weer behoorlijk in trek is, heeft ongetwijfeld ook een rol gespeeld. De volumeknop moet wel erg ver open. Het geluid klinkt fris, maar er wordt niets vermeld over remastering. Er zijn geen tracks toegevoegd, noch is er sprake van aanvullend artwork.

TRINITY

Het zat al jaren in de planning, maar eindelijk zijn drummer en fantasy-artist Rodney Matthews (ex-Squidd) en de Amerikaanse gitarist Jeff Scheetz erin geslaagd om na vele jaren het door hen opgezette project af te ronden.

MASQUE (2019), heruitgave vinyl

Muzikaal gezien is het luisteren naar mijn favoriete muziek met een excellente geluidskwaliteit en een prachtige hoes, waarvoor je geen vergrootglas nodig hebt om de teksten te lezen, het summum van genieten. 44 jaar na de oorspronkelijke uitgave brengt Music On Vinyl nu Masque uit op rood vinyl, het derde album van Kansas. Het is uitgebracht in een gelimiteerde oplage, dus op zich is het al een begerenswaardig hebbedingetje.

MOTHER EARTH (heruitgave)

In 2000 werden folk, klassieke muziek, pop en metal succesvol samengesmeed door Within Temptation (WT), de band met de beeldschone frontvrouw Sharon den Adel. Is de opening, de titeltrack, al een dijk van een nummer, de doorbraak voor WT en tevens baanbrekend werk voor het gothicgenre was de hit Ice Queen, de tweede track op Mother Earth. Het nog altijd vaak live gespeelde Deceiver Of Fools is eveneens een verbluffend knap nummer. Hierdoor is Mother Earth de klassieker van de band geworden.

THE LADDER

Het overlijden van het fenomeen op de bas, Chris Squire, zal menigeen geschokt hebben en het is niet toevallig dat hij voor zijn overlijden Billy Sherwood vroeg om hem te vervangen in wat hij hoopte tijdelijk te zijn. Diezelfde Billy Sherwood speelde ook mee op deze in een prachtige klaphoes gestoken dubbel-lp uit 2000 met uiteraard een kunstwerk van Roger Dean als cover.

FOREIGNER (2002), heruitgave

De Britse gitarist Mick Jones zat tot 1974 in de band Spooky Tooth maar toen ook aan zijn avontuur als lid van de Amerikaanse Leslie West Band in 1976 onverwachts eindigde, werd Jones gestimuleerd door Bud Prager om zelf een band te formeren. Prager, labelbaas van Phantom Records, zou later ruim zeventien jaar manager van Foreigner zijn. Een ontmoeting met toetsenist Al Greenwood in New York werd gevolgd door eentje met zijn landgenoot Ian McDonald (ex-King Crimson).

SEVENTEEN

Na een pauze van drie jaar is Ton Scherpenzeel terug met Seventeen, het zeventiende album van Kayak. Afgezien van Scherpenzeel bestaat de rest van de band uit nieuwe gezichten die begin 2018 aan een eerste tournee door Nederland beginnen. Niet op de plaat, maar wel live te bewonderen is ‘onze’ drummer Collin Leijenaar. Ook Kristoffer Gildenlöw van de liveband is voor velen geen onbekende, maar hij speelt slechts bas op één track.

A FIRE IN THE SKY, compilatie

A Fire In The Sky is ‘a career-spanning collection’, zo staat op de cover te lezen en dat is het ook. De compilatie van deze hardrockpioniers bevat maar liefst veertig tracks, waarvan sommige nét even anders zijn dan de oorspronkelijke opname of het betreft de singleversie van een lp-track.

Pagina's